Черна боровинка – за силна имунна система при деца и възрастни

публикувано от Vivasan 19.08.2018 0 Коментар(и)

Черна боровинка

 

Черна боровинка – за силна имунна система при деца и възрастни

 

Черната боровинка  има дългогодишна  история в народната медицина. Тя е била използвана за лечение на много заболявания, плодовете и се прилагали при  бъбречно каменна болест, подагра, ревматизъм, анемии, екземи, лишеи, кожни обриви. В Русия боровинката от векове се е използвала  при стомашно-чревни заболявания. А по време на Втората световна война английските летци са приемали боровинка за подобряване на зрителната острота. Днес черната боровинка има широко приложение в много домове, под формата на сладка, чай, домашно приготвени сиропи от плодовете.  
Научните наблюдения на ефекта на билката не спират и до днес. Плодовете й са богати на витамини, микроелементи, минерали, каротин, дъбилни вещества и флавоноиди, въглехидрати, калий, калций, фосфор и магнезий, органични киселини, натрий, мед, желязо и други минерални вещества, витамин С, витамините В1 и В6, РР и пантотенова киселина, пектини, които изтеглят от червата продуктите на разлагането, шлаките и дори тежките метали.
Киселинният състав на боровинката – лимонена, млечна, ябълчна и янтарна киселина, определя нейните уникални качества. По съдържание на манган черната боровинка няма равна сред растенията, съдържа витамин А, дъбилни вещества и ефирно масло. Полифенолите, които съдържа, й придават наситения тъмносин цвят и благотворно  влияят на здравината на костната тъкан за профилактика на остеопорозата.
Екстрактът от черна боровинка помага на организма да изработва хормона на растежа и  за обновяване на клетките в организма.

Антоцианини
Черната боровинка съдържа най-високо количество антоцианиди : мощни антиоксиданти, които укрепват кръвоносните съдове и капилярните стени. Те имат свойството да подобряват структурата на червените кръвни клетки, да стабилизират колагеновите тъкани като сухожилия, връзки и хрущялите. Черната боровинка помага да се запази гъвкавостта на червените кръвни клетки, което им позволява да преминават през капилярите и да подават кислород.  Доказано качество на растението е, че отваря кръвоносните съдове и нормализира кръвното налягане. 
Антиоксиданти

Антиоксидантите са група витамини, минерали и ензими, които неутрализират свободните радикали в тялото преди те да окажат разрушителните си ефекти. Свободните радикали увреждат клетките, нарушават действието на имунната система и водят до развитие на много дегенеративни заболявания. Те се образуват в клетките под действие на радиация, различни вещества, замърсяване, дим, медикаменти, алкохол, пестициди и в много метаболитни процеси. Лошият хранителен режим също води до образуване на свободни радикали.
Антиоксидантите неутрализират действието на свободните радикали ги превръщат в безвредни молекули. Това предпазва клетките от окислителното увреждане, което води до стареене и различни болести. Някои антиоксиданти се произвеждат в тялото ни, други приемаме с храната – като витамин С, Е, селен.

Ползи от черната боровинка:

Имунна система

Боровинка повишава устойчивостта на организма към инфекциозни заболявания, нормализира обмяната на веществата. Комбинацията от витамини, осигурява потребността на организма при небалансирано хранене, особено в есенно-зимния период.  Повишава устойчивостта на организма към инфекции. Боровинката се препоръчва на деца и възрастни, които страдат от чести простудни заболявания, възстановяващи се след боледуване. Абсолютно незаменима е за тези, които спазват ниско-калорийна диета, а също за възрастни хора и деца с намален апетит, повишена раздразнителност, склонност към анемия.

Зрителна острота

Антоцианите също така участват в синтеза на зрителния пигмент на ретината на окото. Редовният прием на Боровинка значително подобрява зрението и намалява умората на очите. Активните вещества, влизащи в състава й, намаляват вредното въздействие на свободните радикали върху ретината и способстват за укрепване на кръвоносните съдове, по които постъпват хранителните вещества и кислородът. Биологично активните вещества повишават зрителната острота по време на сумрак и тъмнина.

Сърдечно-съдови заболявания

Освен положителеният ефект върху зрението, чрез научни изследвания са доказани ползите от приемане на черна боровинка при инсулт и атеросклероза. Тя се използва и за подобряване състоянието при разширени вени и проявява силен антиоксидантен ефект върху колагеновите структури в организма. Добавки с черна боровинка се използват за профилактика и превенция на хронична венозна недостатъчност, която се появява, когато клапите във вените, които пренасят кръвта обратно към сърцето са слаби или увредени. Черната боровинка укрепва стените на всички кръвоносни съдове в организма, подобрява кръвоснабдяването на сърдечния мускул, укрепва сърцето, пречи на  образуването на тромби и предпазва от развитие на атеросклероза. 

Стомашно-чревен тракт 

Боровинката е полезна при стомашно-чревни заболявания, особено при намалена киселинност /гастрити, ентероколити/, спомага за нормализиране  дейността на червата при стомашни разтройства и при запек.

Диабет

Данните от много изследвания показват, че листата на черната боровинка имат положителен ефект върху контрола на кръвната захар. Когато се прилага на пациенти с диабет, екстрактът от плодовете на  боровинката нормализира дебелината на капилярите и нивата на кръвната захар. Понижава триглицеридите и нивата на кръвната захар, като стимулират производството на инсулин. Листата и плодовете на черната боровинка могат да бъдат използвани като поддържаща терапия за диабет, тъй като спомагат не само за понижаването на кръвната захар, а и да предотвратят очни заболявания и различни изменения на кръвоносните съдове, които често съпровождат диабета. 

Холестерол

Черната боровинка има свойството да понижава холестерола. Този ефект се дължи на антиоксиданта птеростилбен, който има подобен на ефекта на медикаментите, които се използват за понижаване на „лошия” LDL-холестерол, но без страничните ефекти на медикаментите. Птеростилбен е антиоксидант, подобен на ресвератрол /намиращ се в червеното грозде и червеното вино/, който предотвратява развитието на рак, сърдечна болест и понижава холестерола.

Антитуморен ефект

В лабораторно проучване се доказва, че черната боровинка спира растежа на ракови клетки при левкемия и при различните видове рак на храносмилателния тракт, рак на дебелото черво. Птеростилбенът също така помага за снижаването на възпалението в дебелото черво, което е основен допринасящ за рака на дебелото черво фактор.  Предварителни резултати от други проучвания показват, че антоцианидите, получени от боровинки също могат да блокират ефектите на някои ензими и други съединения, които стимулират растежа на тумора.

Инфекции на пикочната система

Черната боровинка съдържа вещество, подобно на вещество в червените боровинки  - епикатехин, и използвано за профилактика и терапия на инфекциите на пикочните пътища. Епикатехин предотвратява прикрепването на бактериалните клетки към пикочния мехур и бактериите се елиминират с урината.

Памет, стареене

Тъй като заздравява съдовете, боровинката подобрява паметта. Черната боровинка забавя процесите, свързани със стареенето на мозъка, като краткотрайната загуба на паметта. Това се дължи на действието на флавоноиди в нейния състав. Заради антиоксидантните и противовъзпалителните качества на черната боровинка, тя защитава мозъчните функции и забавянето на процесите на стареене, а така също и предотвратява развитието на болестта на Алцхаймер и други неврологични заболявания. Противовъзпалителните свойства на черната боровинка облекчават и симптомите на артрита, а нутриентите в боровинката укрепват кръвоносните съдове. Манганът от черната боровинка укрепва костите, а витамин С поддържа функциите на имунната система. Всички тези качества допринасят за забавянето на процесите на стареене на организма.