Ароматерапия енергийни центрове

Нашето тяло е нашия дом и можем да поддържаме живота в него чрез Ароматерапия. Тя въздейства на енергийните центрове в тялото по елегантен  и фин начин. Успокоява, балансира и хармонизира тези  енергийни центрове наречени чакри. Помага на енергията в тях да протича нормално.
В тялото ни има седем главни чакри, които са разположени по дължината на гръбнака.  "Чакра"  означава  "колело",  и в действителност това са въртящи се колела, провеждащи енергия Ци. Спираловидното движение на енергията по гръбначния стълб много наподобява структурата  на  човешкото ДНК. Чакрите сами по себе си като колела на живота, които получават и дават енергия. Те преминават нагоре през сърдечния център и се свързват с енергията на космоса. Всяка една от тях вибрира с различна честота и има различни цветове, като цветовете на дъгата.
С помощта на Ароматерапията  и етеричните масла ,ние можем да променяме вибрацията на чакрите. Когато се разпръснат в стаята ,етеричните масла насищат въздуха с отрицателни йони и уравновесяват атмосферата. Когато използваме масла, подходящи за определени чакри, ние можем да хармонизираме и енергията в тялото. Всеки аромат притежава вибрация, която помага на тялото да пренастрои енергията си и да се възстанови. Вибрациите на етерните масла създават среда, в която не могат да съществуват болести, бактерии и вируси. Те поддържат оптималното въртене на чакрите.

•    Манипура – Коренна чакра. Вибрира в червен цвят. Нейният знак е червен лотос с четири венчелистчета. Елемент Земя. Намира се в основата на гръбначния стълб, в областта между ануса и половия орган. Представлява материалният свят, проправяне на пътя в живота, инстинкт за оцеляване. Свързана е с надбъбречни жлези, лимфната и храносмилателната и опорно-двигателна система. Ако е блокирана, вие изпитвате страх, безпокойство, несигурност и неудовлетвореност.
Функция: желание, удоволствие, сексуалност, създаване на потомство
Заболявания, свързани с нея: импотентност, фригидност, проблеми с матката, пикочния мехур, бъбреците,  наднормено тегло, анорексия, невроза и болки в коленете.
Маслата, които я балансират са Босилек, Фенхел, Индрише, Портокал, Хвойна, Мента, Карамфил, Пачули, Тамян.

•    Свадхистана – Сексуална чакра. Вибрира в оранжев цвят. Нейният знак е оранжев лотoс, с шест венчелистчета. Елемент вода. Свързана е с полови жлези, отделителна и полова система. Разположена е в долната част на корема, в областта на гениталиите, на 3-5 см под пъпа. Сакралната чакра управлява репродуктивната система на човека със съответните органи, пикочния мехур, бъбреците и средната част на гръбначния стълб. Ако е блокирана, вие сте раздразнителни, ставате манипулативни и ви преследват натрапчиви мисли за секс.
Функция: Тя е център на сексуалността, емоциите, интимността, желанието, чувствеността и удоволствието. Трансформация на сексуалността в сътворение.
Заболявания: проблеми с бъбреците, схващане в долната част на гърба, запек и мускулни спазми. Задържане на вода в организма, особено когато потискате емоциите си или не ги изразявате  по най-добрия начин.
Маслата, които я балансират са Иланг-иланг, Жасмин, Роза, Лимон, Хвойна, Пачули.

•    Муладхара – Пъпна чакра. Вибрира в жълт цвят. Нейният знак е жълт лотос с десет венчелистчета. Елемент огън. Свързана е с панкреаса и храносмилателна система. Разположена е в областта на “слънчевият сплит”, 3-ти кръстен прешлен. Свързана е със стомаха, черния дроб, жлъчния мехур, панкреаса и тънките черва.
Ако е блокирана вие сте неуверени, объркани, тревожите се за мнението на околните и лесно изпадате в депресия. Затруднения с концентрацията. Неспособност за  взимане на  решения.
Функция: воля, сила, желание за мощ.
Заболявания: проблеми с храносмилането, язва, проблеми с черния дроб, надбъбречна жлеза, диабет,  артрит  и алергии.
Маслата, които я балансират са Босилек, Индрише, Грейпфрут, Жасмин, Лавандула, Портокал, Лимон, Хвойна, Розмарин, Мента, Иланг-иланг.

•    Анахата – Сърдечна чакра. Вибрира в зелен цвят. Нейният знак е зелен лотос с дванадесет венчелистчета. Елементът е въздух. Разположена е в сърдечната област. Символизира сърцето. Това е чакрата на безусловната любов, доверието, обвързването, съчувствието и надеждата. Свързана е с  белите дробове, кръвоносната система, раменете, горната част на гърба, диафрагма, ръце, тимус. Основен съответстващ нервен център - сърдечният сплит. Ако е блокирана, вие изпитвате съжаление, параноя, ревност, гняв и смятате, че щастието ви зависи от някой друг.
Функция: любов, състрадание, имунитет, сърдечна дейност.
Заболявания: сърдечна недостатъчност, високо кръвно налягане, безсъние, затруднено дишане, астма, рак на гърдата.
Маслата, които я балансират са Босилек, Евкалипт, Индрише, Грейпфрут, Жасмин, Хвойна, Лавандула, Лимон, Портокал, Мента, Мащерка, Иланг-иланг.

•    Вишудха – Гърлена чакра. Вибрира в син цвят. Означава „пречистване”. Нейният знак е син лотос с шестнадесет венчелистчета. Разположена е между двете ключици, в областта на гърлото. Елементът е етер. Тя е енергиен център на личната воля. Свързана е с гърлото, устата, зъбите, ушите,шията, врата и щитовидната жлеза. Ако е блокирана се появяват вредни зависимости, нерешителност, лъжи, нужда да се критикува и липса на контрол.
Функция: общуване, съзидателност, изслушване, говор.
Заболявания: възпалено гърло, рани в устната кухина, подути жлези, неправилно функциониране на      щитовидната  жлеза, ларингити, проблеми с гласните струни, с венците или зъбите, схващане на врата.
Маслата, които я балансират са Босилек, Индрише, Грейпфрут, Жасмин, Хвойна,  Лавандула, Мента, Лимон, Тамян, Мащерка.

•    Аджна – Третото око. Вибрира в индигов цвят. Нейният знак е индигов лотос с две венчелистчета. Разположена е по средата на челото, между веждите. Позната е като “трето око” и се проявява под формата на хипофизата. Тя управлява долната част на мозъка и нервната система, ушите, носа и лявото око, което е окото на личността. Този център управлява начина, по който се представяме на света. Тя е свързана с мозъка, нервната система, очите, ушите, носа, хипофизната и епифизната жлеза. Ако е блокирана се наблюдава страх от истината, лоша преценка, намалена интелигентност и изопачено възприемане на реалността, съпроводено с объркване.
Функция: виждане, интуиция.
Заболявания: главоболие, мигрена, проблеми със зрението, късогледство, далекогледство, глаукома, катаракта и заболявания на синусите, кошмари.
Маслата, които я балансират са Босилек, Салвия, Евкалипт, Грейпфрут, Жасмин, Хвойна, Лавандула, Лимон, Портокал, Мента, Розмарин, Мащерка.

•    Сахасрара – Коронна чакра. Вибрира във виолетово. Нейният знак е виолетов и бял хилядолистен лотос. Разположена е върху темето. На изток е позната като „Върховен център за контакт с Бог”. Тази чакра играе ролята на мост между тялото и духа. Свързана е  с темето, мозъка и цялата нервна система, хипофиза, мускулатура, костна система, кожа. Ако е блокирана, ви обзема чувство на безсилие и тъга, предразположени сте към душевни разстройства.
Функция: разбиране, вътрешно познание, духовна любов, благословия.
Заболявания: депресия, отчуждение, отегчение, апатия, старческа деменция ,разрушителни емоции, силни мигрени.
Маслата, които я балансират са Салвия, Индрише, Жасмин, Иланг-иланг, Лавандула, Роза, Босилек, Розмарин.