Ароматерапия

Ароматите - неразделна част от живота ни.


В течение на много векове човекът се е стремил да опознае тайната на ароматите, да ги извлече от растенията и да ги накара да му служат.Ние използваме аромати още от детството си, правим го просто и естествено и не се нуждаем от специално обучение и термини. Скилидка чесън, ментов или липов чай, настъргана лимонова кора, гаргара с босилек, букет с току-що откъснати рози. Ароматите са неделима част от живота ни.
Откъснатите рози бързо увяхват и губят качествата си, листенцата на жасмина изсъхват, а под снега не може да се намери мента. Затова хората са се научили да събират ароматите на растенията и задълго да съхраняват вълшебните им свойства. В древността  благоуханието на растенията въплъщавало "растителната душа", която криела вълшебни  сили и ги предпазвала като талисман от всякакви злини и недъзи. На тези аромати приписвали чудотворни свойства. Не случайно благоуханните растения се използвали при религиозни обреди, вероятно защото техният аромат предразполагал към мистицизъм и въздействал върху  психиката на хората.

Ароматерапията е много стар, мъдър,научно обоснован метод за профилактика и терапия с прилагане на натурални етерични масла, въвеждани  в организма през дихателните пътища, кожата и лигавиците. Без да се отричат медикаментозните средства, можем да използваме редица несъмнени преимущества на биологично активни растителни вещества, преди медикаментозните  средства в профилактиката и терапията на много патологични процеси.
Ароматерапията е част от световната медицинска практика. Тя не е самоцелно апликиране на етерични масла,а е сложна терапевтична система която често се представя като дял от фитотерапията. Основния инструмент на Ароматерапията се етеричните масла. Те в изключителна степен притежават универсалност, което ги прави приложими в много сфери.
Хората отговарят на усещането за мирис на емоционално ниво много по-активно, отколкото на всяко друго усещане. Така например само един аромат може да отключи цяла серия от забравени спомени. В зоната от мозъка, асоциирана с мириса, се намират и механизмите, свързани с паметта. Обонятелните нерви са разположени в носната кухина и изпращат информация до онази част от мозъка, където са заложени паметта и емоциите. Тази част се свързва с друга част от мозъка - хипоталамус и свързаната с него хипофизна жлеза, управляваща хормоналната ни система. Така ароматите „отключват" различни химични реакции в тялото, водещи до отделяне на различни вещества. Ендорфините намаляват болката и индуцират сексуалните усещания,а серотонинът спомага за отпускане и успокоение. Тъй като обонятелните нерви са директно продължение на лимбичната система на мозъка, реакцията при вдишване на аромата се предава незабавно. Обонянието е тясно свързана с лимбичната система на мозъка, която регулира хормонални и емоционални процеси.

Основният  инструмент , с който борави ароматерапията са етеричните масла! Те представляват материализирани в течности аромати. Във вид на етерични масла ароматите имат по-голяма концентрация, по-удобни са за прилагане, и дават възможност да оценим прелестта им. Те са природен продукт, който се получава от природни, растителни суровини чрез метода на парна дестилация. Могат да се получават и по механичен начин, чрез пресоване /например маслата от цитруси/или чрез екстракция. Използват се в три промишлени отрасъла: козметикa и парфюмерия, кулинария и като ароматерапевтични и лекарствени средства.Тези ароматни химикали от различни растения, довеждат тялото и ума в равновесие, което спомага за облекчаването на редица неразположения - умствени и физически. Чистите масла са високо концентрирани летливи вещества. Някои от тях съдържат витамини, минерали и естествени антисептици. Могат да се използват за лечение на стотици болести .За да се използват етеричните масла, трябва просто да се помирише бутилката или да се капнат няколко капки върху кърпичка за носене в джоба си.Етеричните масла могат да се прилагат локално /разредени с масло носител като зехтин, гроздово или кокосово/ и да се абсорбират през кожата. Различни изследвания показват, че определени етерични масла могат да подобрят когнитивната функция на децата, като някои масла, вършат тази задача по-добре от други. Днес са известни около 200 различни етерични масла, които, при правилно ползване, имат силно изразено лечебно действие и нямат  странични ефекти. Химическият състав на етеричните масла е много сложен. Броят органични и  неорганични вещества, влизащи в състава на маслата варира от 120 до 500,  и е невъзможно да бъдат копирани по изкуствен, химичен път. Затова синтетичните масла нямат лечебните свойства на натуралните

Етеричните масла:
  .  са прозрачни, безцветни, или съвсем леко оцветени течности, с характерен вкус и мирис;
  . не са мазни, при изпарение на стайна температура, за разлика от растителните масла, не оставят мазни петна върху хартия: само ако етеричното масло е оцветено се наблюдава леко оцветяване;
   . по-леки са от водата, практически не се разтварят във вода. При използване с вода е необходим  емулгатор (мляко, сметана, мед, морска сол);
    . окисляват се под въздействие на светлината и кислорода и изискват специални условия на съхранение;
    . имат широк спектър на биологична активност.

Всяко етерично масло  е многофункционално, тъй като е със сложен състав, но има обща тенденция в действието на    етеричните масла:
   . всички етерични масла имат бактерицидно, противовъзпалително и антисептично действие;
   . всички етерични масла действат положително на нервната система;
   . всички етерични масла въздействат благоприятно на емоциите и психическото здраве;
   . всички етерични масла имат положителен дерматологичен и козметичен ефект, като активно възстановяват  и пазят здравето на кожата и косата;
   . всички етерични масла обновяват механизма на саморегулация в организма;
   . всички етерични масла имат био-енергийна активност;
Всички етерични масла, без изключение, при спазване на дозата,нямат негативни странични ефекти, не предизвикват зависимост и понижаване  на ефикасността на въздействие, не нарушават физиологичните процеси в организма.

Сега всеки знае, че тялото и умът са тясно свързани. Ароматерапията помага не само на причината за заболяването и неговите патологични промени, а има за цел да стимулира и увеличава защитните функции на организма, влияе на психиката на човека.  Човешкото тяло има огромен потенциал и възможност да се бори с болестите. За да се  подобри състоянието на всяко човешко същество, трябва да се използват само любимите му миризми. Дори и най-силният аромат, ако той е неприятен на човек, няма да има добър резултат.


Ароматните растения съдържат различни биологично активни вещества, така че един и същи аромат може да се използва при различни ситуации и всяко заболяване може да бъде лекувано с няколко вида етерични масла. Например, лавандулово масло действа не само като антисептик, аромата успокоява, подобрява настроението, изчезва умора, апатия, главоболие.
Винаги и навсякъде, което трябва да се помни е умереност! Ако човек много хареса аромата, той не трябва да забравя най-важната заповед на Хипократ: " Да не вреди". Практическият опит показва, че по-ниските дози могат да имат много по-голям ефект, особено когато се опитват да се справят с повишена емоционалност. Винаги помнете, основният принцип: малки дози етерични масла активират, а високите дози подтискат жизнените процеси на организма.
Провеждането и продължителността на техния начин на прилагане трябва да е различно.

На практика ароматерапията се провежда по различни начини.
АРОМАЛАМПА -Това е най-простия начин на приложение на етерични масла във Вашия дом. Съдът за изпарение не трябва да е твърде малък, иначе водата ще се изпари твърде бързо, и маслото ще започне да гори. Друг начин е дифузер, който е устройство, което разпръсква фина мъгла от етерично масло и вода и аромата се запазва цял ден. Това е нещо като естествен Glade.

АРОМАМЕДАЛЬОН - Чудесна методика позволяваща етеричните масла да се ползват във всяка обстановка. Медальонът се носи на врата и позволява продължителна инхалация. Съществуват различни модели медальони, които съхраняват маслото от няколко часа – до няколко месеца. Медальоните с краткотрайно съхранение обикновено са керамични и маслото се накапва върху тях. Медальоните с дълготрайно съхранение събират няколко милилитра етерично масло и силата на изпарение на маслото може да се регулира. Те са изключително удобни. При носене на медальона се извършва мека инхалация.
За по интензивно въздействие медальонът се поднася към носа и се вдишва бавно и дълбоко 15-20 пъти. Почива се една-две минути и процедурата отново се повтаря. Общо около 5-10 минути 2-3 пъти дневно.
Аромамедальон може да се ползва за целия комплекс от болести повлиявани от ароматерапията, като се ползват масла съобразно показанията им.

ИНХАЛАЦИЯ: оптимален метод за пряко въвеждане в белите дробове и синусите, като едновременно влияе върху нервната система чрез усета за мирис.  Инхалации могат да се прилагат ежедневно 1-2 пъти дневно, от 7 до 10 дни.

КОМПРЕСИ - Веществата, съдържащи се в етеричните масла, проникват през участъка на кожата, където се намира проекцията на болният орган, попадат в лимфата и оказват противовъзпалително, обезболяващо, спазмолитично действие. Могат да се правят студени и топли компреси.
Студени компреси – Прилагат се при главоболие, остри травми, повредени сухожилия или стави, натъртвания, навяхвания, оттоци.
Топли компреси - Прилагат се при хронични възпалителни, склеротични, деструктивни процеси и обменни нарушения. Болки в мускулите е ставите.

МАСАЖ  - Един от най-активните методи за въздействие на организма. Осигурява бързо проникване на ароматните вещества в лимфата и кръвоносните съдове, което дава комплексно въздействие на организма. Освен положителното действие върху дишането, кръвообращението, централната и периферна нервна системи, има оздравителен ефект върху черния дроб, червата, подобрява се работата на ендокринната система. Препоръчително е масажа да се провеждат 10-12 процедури месечно.

ВАНА - един от най-приятните начини за използване на маслата. Благоприятното въздействие на топлата вода и целебната сила на етеричните масла правят ваните изключително полезни за целия организъм. Етеричните масла въздействат на цялата повърхност на тялото, проникват бързо през кожата и попадат в кръвоносната и лимфна системи , въздействат на белите дробове, червата, бъбреците, централната и периферна нервна системи.
Ароматни вани могат да се правят 2-3 пъти седмично, за да се увеличи устойчивостта на организма.
Ароматерапия може да се използва самостоятелно или в комбинация с терапевтични процедури, като психотерапия, рефлексотерапия, физиотерапия. Тя може да бъде комбинирана с всякакво друго лечение, като допълва и подсилва ефективността му. Например, използването на определени антибиотици етерични масла от босилек, лимон, лавандула, чаено дърво, допълва бактерицидния ефект на предписано лекарство и ефективността му може да се увеличи 4-5 до 10 пъти.
Ароматите ще ви помогнат да намерите вдъхновение, ще ви дадат здраве и вътрешна хармония,ще ви осигурят благополучие. Ще ви помогнат да се отървете от гняв и тревога, да се освободите от стреса и болката.