Масло ЧАEНО ДЪРВО и неговите разновидности

публикувано от Vivasan 21.08.2018 0 Коментар(и)

         Чаено дървоМанукаКанука

 

                                                                                            Масло ЧАEНО ДЪРВО и неговите разновидности

 


       В продължение на много векове аборигените на Австралия са използвали чудодейното дърво Melaleuka alternifolia с лечебна цел. Първият европеец, научил за невероятните свойства на това дърво, бил известният пътешественик Джеймс Кук. По време на знаменитата си експедиция през 1770 г., той наблюдавал как аборигените използвали стрити листа от това дърво за зарастване на рани, и приготвяли от тях настойки за използване при скорбут, кожни заболявания, слънчеви изгаряния, тропически инфекции, ухапвания от змии и т.н. На външен вид течността приличала на запарка от чай, поради което капитан Кук нарекъл това дърво „Чаено дърво”.
       С времето, хората се научили да получават от чайното дърво етерично масло, притежаващо прекрасните свойства и жизнената сила на австралийското чаено дърво. 
       Съвременната наука за пръв път е изследвала свойствата на чайното дърво през 1925 г. В резултат на това било установено, че етеричното масло от чаено дърво е 100 пъти по-силно от карболовата киселина по антисептичната си активност и е безвредно за човека. Маслото чайно дърво е получило признание за силно действащо средство, проверено при различни септични процеси, безвредно и с меко действие. От този момент, лекарите започнали да използват масло от чаено дърво за дезинфекция на порезни и други рани, при цистити, гъбични инфекции, заболявания на носоглътката, кожата и др.
       През 1937 г. било открито още  едно   фантастично   свойство   на   това   масло:
 в присъствието на кръв и други вещества от органичен произход, антисептичните  свойства на маслото чаено дърво нарастват с 10-20%. По време на Втората Световна Война маслото Чайно дърво било включено в аптечките на войниците, воюващи в Египет. С него са обработвали раните за дезинфекция и бързо зарастване. По време на войната австралийското правителство е считало маслото за важно антисептично средство и е освобождавало от военна служба работниците, заети с производството му. При проучване на австралийския пазар било установено, че маслото чаено дърво може да се прилага практически при всички заболявания. По тази причина, там го наричат „бърза помощ” и  „аптека в един флакон”.
       Днес, благодарение на своята универсалност, маслото чайно дърво намира приложение в целия свят и с всеки изминат ден завоюва все  по-широка популярност. Търсенето на това масло е огромно и то е признато за лидер сред етеричните масла. Приложението му е в невероятно широки граници, а ефективността на въздействието му е доказана с много научни изследвания в целия свят.

       Етеричното масло от чаено дърво е с пикантен, силен аромат, подобен на този на евкалипта и много ефикасно се използва в ароматерапията. 
       То включва повече от 100 компоненти, които поотделно не са активни. Именно синергичното съчетание на антисептичните и проникващите свойства прави това масло уникално.
       Ефектът на маслото чаено дърво, особено при  заболявания на кожата, дихателните пътища и урогениталната система, днес не предизвиква съмнения. В съвременната научна литература за маслото чаено дърво се съобщава като антисептик със широк спектър на действие - ефективно средство при инфектирани рани, оказва болкоуспокояващо действие, притежава противогъбични свойства.
       Най-важният компонент на маслото чайно дърво е терпинен-4-ол, чието съдържание в качественото масло трябва да бъде не по-малко от 40%. В противен случай, маслото ще бъде слабо ефективно. Важно за характеристиката на маслото е съдържанието на цинеол – вещество, действащо дразнещо на кожата. В качественото масло цинеолът не трябва да е повече от 5 %.
       Етеричното масло на Вивасан е приготвено изключително от най-добрите сортове Чаено дърво Melaleuka alternifolia без примеси на по-евтини и по-малко ефективните разновидности  Melaleuka linariifolia и Melaleuka dissitiflora. 
       Маслото от Чаено дърво на фирма ВИВАСАН преминава тройно пречистване: обичайното двойно - в Австралия и окончателното – в лабораториите в Швейцария.
       Благодарение на това, етеричното масло от чаeно дърво ВИВАСАН се отличава с най-високо качество и има следните показатели:
   

    

         Съдържание в масло        чаeно   дърво

  Масло Чаeно дърво   на    ВИВАСАН

 Масло Чаeно дърво  на други производители

  цинеол

            2.5 - 3.5%

            6.0% - 15 %

  терпинен

              › 45%

             30% - 36 %

       Ниското съдържание на цинеол позволява да се избегне дразненето на кожата, а високото съдържание на терпинен осигурява ефективността на действието на маслото и козметичните продукти произведени на негова основа.
       Висококачественото Масло от чаено дърво на Вивасан има широк диапазон антибактериални свойства. Заедно с това действието му се усилва, когато се комбинира с други масла, смесени в правилна пропорция. Етеричните масла се допълват, повишават добрите си свойства, и ефективността им е максимална.За постигане на по-голяма ефективност в маслото чаено дърво на Вивасан са включени етерични масла манука и канука, които са разновидности на чаеното дърво и намират широко приложение в медицината, заради ценните си дерматологични свойства.

      Манука (Leptospermum scoparium) - това е националното растение на Нова Зеландия. Дърветата на манука, достигат 8 метра височина, при това те растат много бързо и се покриват с малки, остри листчета. През пролетта дървото цъфти с великолепни цветове и излъчва нежен и приятен аромат. Мануката е традиционно целебно средство на племето Маори, аборигените на Нова Зеландия. Маорите дъвчат обвивката на семките и младите филизи на дървото, при диария и мускулни болки, а също така за зарастване на рани. Самите листа са много полезни при инфекции на отделителната система. Кората на дървото, при дъвчене, има успокояващо и сънотворно  действие.
       Благодарение на влизащите в състава му активни вещества, маслото от манука притежава свойствата, присъщи на всички етерични масла. Изследвайки свойствата на маслото от манука, учените от Новозеландския университет Хамилтон установили, че това е едно от най-добрите средства против грам-положителните бактерии и кандидозната инфекция.
       Едновременно с това би било неправилно маслото да се разглежда единствено като „убиец на бактерии и гъбички”. То въздейства благоприятно на човешките чувства. Ароматът му е приятен и не толкова силен, колкото на маслото чаено дърво. Маслото от манука се произвежда повече от 100 години. То има изключително малък добив (0.4%) на етерично масло в процеса на дестилация. За получаването на 1 л. етерично масло от манука е необходимо да се преработят минимум 150 кг. листа. Едновременно с това обаче, научни изследвания доказват, че действието на маслото от манука е по-ефикасно при различни гъбични и бактериални причинители на заболявания, отколкото маслото от чаено дърво. Има много добра поносимост при нанасянето му на кожата и лигавиците, поради много добрите дерматологични свойства, които притежава. Ароматът й помага при състояния на стрес и нервно напрежение. Мануката оказва благоприятно въздействие върху душевното равновесие, като едновременно тонизира и успокоява. Това утвърждава маслото от манука като средство способстващо за добро самочувствие и укрепващо имунната система на човешкия организъм.
       В Нова Зеландия маслото от манука се счита за едно от най-важните масла в настоящия момент, използвани при изготвяне на средства за грижи за кожата. В тази страна, сериозен проблем е необходимостта от защита на човека от агресивното слънчево облъчване. Мануката, създаваща сигурна защита на кожата, се оказва много ефикасно и разностранно действащо средство. Маслото и успокоява нервната система и укрепва психиката, стабилизира състоянието на кожата, активира образуването на нови клетки и регенерацията на повърхностните слоеве на кожата. Маслото успешно се ползва при раздразнена и чувствителна кожа, при екземи. Тези качества са особено ценни сега, при нарастващото вредно въздействие на околната среда, поради увеличаващото се възникване на  проблеми, свързани със семейния живот, на работната среда и поради факта, че ние ставаме по-раними и реагираме “алергично” на много явления от заобикалящия ни свят.

       Канука (Kunzea ericoides) – е огромен храст, достигащ височина 15 м., с тесни листа и бели цветове, заради което го наричат и „бяло чаено дърво”. Расте в Нова Зеландия. От листата му, чрез парна дестилация, се получава етерично масло със жълт цвят и аромат на смола. Благодарение на високото съдържание на монотерпени (до 65%) притежава обезболяващ, противоалергичен и противо-възпалителен ефект. Съдържа 10% виридифлорол. Предпазва от застойни явления в лимфната и венозна системи, спомага за бързо зарастване на рани, укрепва съединителната тъкан, нормализира обмяната на веществата в мускулната тъкан. Има мощно антигъбично и антимикробно действие, укрепва имунитета, благоприятно въздейства на проблемна кожа, акне, използва се при бронхит и ревматизъм. Отстранява чувството на страх, умора, лабилно настроение.

     
  Приложение и начини на използване:

. Аромалампа: 3 - 5 к. масло чайно дърво + 3 к. масло лимон (при простудни заболявания, за дезинфекция на помещения, за концентрация на вниманието

. Аромавани: 5 к. масло чайно дърво, може в смес и с други етерични масла при кожни заболявания, невродермит, псориазис

. Аромамедальони: 2-3 к. масло чайно дърво за профилактика на простудни заболявания, повишава концентрацията на вниманието

. Масаж: 5 к. масло чайно дърво на 10 мл. масажно масло при мускулни болки след физическо натоварване, облекчава болки в ставите

. Разтриване: 7-8 к. масло чайно дърво на 10 г. основа при болки в ставите, миозити, невралгии

. Ванички за крака: 2 чаени лъжички „Соли за крака” и 5 к. масло чайно дърво при гъбични заболявания, синдром на „студените крака”, отоци на краката

. Обогатяване на шампоани: 3-5 к. масло чайно дърво на 10 г. основа за профилактика на пърхот, педикулоза (въшливост), косопад.