Ароматерапия за деца

публикувано от Vivasan 20.08.2018 0 Коментар(и)

От хиляди години човечеството познава великолепното въздействие на етеричните масла с техните лечебни свойства и изключителни аромати. Днес изкуството на ароматерапията е разпространено по цял свят. Като се обръщаме отново към мъдростта от древността и откриваме благоприятното въздействие на етеричните масла, ние се стремим да достигнем загубеното в съвременния живот равновесие.
Всички искаме да живеем спокойно и в пълна хармония със света около нас. Все по-често използваме етерични масла,но много е важно те да са изцяло натурални и с високо качество. Техните ухания не само са много приятни и трайни, но и имат способността да влияят върху емоционалното ни състояние – успокояващо, разведряващо, подобряващо настроението. 
Обонянието на най-малките е изключително развито – те могат да различават аромати, които родителите им не долавят. За детето обонянието се явява първият и най-важен източник на информация за света и един от начините да общува с майка си. Според психолозите дори, в началото новородените не разпознават своята майка визуално, а само по миризмата. Затова трябва да сме особено внимателни към нежното детско обоняние, да използваме малки дози и безопасни масла.

Лечебното въздействие на ароматите се изразява не само в емоционалния ефект. Вдишвайки ги носа, молекули на етеричните масла достигат до мозъка на човека и така въздействат върху целия организъм. Нанесени върху кожата, етеричните масла помагат за възстановяването и овлажняването й. Затова ароматерапията е комплексен метод за въздействие върху цялото тяло, а не само едно приятно ухание.Тя има широко приложение както при възрастни,така и при деца и кърмачета,но при стриктно спазване на необходимите правила и точна диагностика според възрастта.  Ароматерапията може да се превърне в основна профилактика на детските заболявания.

Методите на прилагане са няколко:вана,масаж,инхалация при кашлица и простудни заболявания, компрес, аромамедальон, аромалампа.
Ароматерапия може да се прилага при бебета още от тяхното раждане. Децата като цяло много добре реагират на ароматерапията и всички натурални методи на лечение,тъй като имат още много силна връзка с Природата. В първия месец детето,може да се използват твърде ограничен набор от аромати. Подходящи са Лавандулата– при безсъние, безпокойство и нервност. Фенхел (Див Копър) – при колики, запек и липса на апетит. Етеричните масла са добро допълнение и към олиото за подхранване и масаж. Най-добре е то да е изцяло натурално – например арганово, жожоба или преварен зехтин. Към 20 мл. от него може да се добави по 1 капка Лавандула за спокоен сън и като репелент за комари и други насекоми. Лекият масаж с  масло Фенхел на коремчето може да премахне и колики, а и не на последно място да засили емоционалната връзка между майката и детето. При цялостен масаж може да се използва основа с лавандулово, розово масло или  масло от градински чай /салвия/.
От третия месец, могат да се включат още масла. Евкалиптът пази от простуда и различни респираторни заболявания, а Портокала подобрява настроението. Едва след 6-я месец се добавят и други етерични масла.
Важно е обаче не само какво, но и как се използва. Най-мекият и нежен начин за употреба на етеричните масла е ароматизирането на помещенията с аромалампа. Можем да създадем лек и мек мирисов фон, равномерно разпръснат по цялата детска стая или баня. Все пак имайте предвид, че дори и тогава активните вещества достигат до организма на малкото дете много по-бързо и силно, отколкото ако изпие отвара от съответната билка. Затова в първите месеци,се слагат само по капка-две в лампата и с напредване на възрастта дозата се увеличава. При увеличена честота на респираторни инфекции въздуха в детската стая се ароматизира с някое от маслата Чаено дърво,Мащерка,Евкалипт,Розмарин,а може и различни композиции от тях.
Друг начин е същото количество да се капне във ваничката за къпане, като преди маслото се разтваря в мляко, което е естествен емулгатор. До 2 годишна възраст на детето съвсем спокойно може да се използва етерично масло от Лавандула във ваната му за къпане.
Малките деца реагират чудесно на Масло Портокал при състояние на превъзбуда и неадекватно поведение. Маслото Портокал също допринася за добър сън. Маслото Лавандула успокоява детето след бурни игри преди сън. Комбинация от масло Лютива Мента и масло Лавандула подтискат чувството за страх и неувереност.
Ароматите стимулират умственото развитие на децата, логическото мислене и речта, както и паметта, и развитието на въображението. Освен това нежните им нюанси благотворно влияят на настроението на по-чувствителните, което им помага да бъдат по-весели и жизнерадостни. Приятният аромат в детската стая създава атмосфера на топлина и защита. Повечето деца, които растат в обстановка на приятни аромати,са по-спокойни,жизнерадостни и уверени в себе си,боледуват по-рядко от онези свои връстници, които са лишени от тях. Добре е ароматите да се сменят по-често. С помощта им се подобрява паметта и вниманието на децата. Учениците и студентите в древен Рим и Гърция са носели венчета от растения,излъчващи аромати на различни етерични масла,за да подсилят паметта си. За тази цел могат да се използват масла от Розмарин, Лавандула, Лютива Мента, Лимон.
Спазването на всички правила прави ароматерапията ефективен метод за помощ при различни детски заболявания,който оказва хармонизиращ ефект на целият организъм на детето. И за разлика от много медицински средства, етеричните масла съдържащи много лечебни съставки, са приятни за използване и се харесват на всяко дете. 

http://vivasanbg.com/

 

Публикувай коментар